Velkommen til Fenris Film & Multimedia

 

 

På Vejen Hjem                          

2000, 7 min., instr. Mikkel Stolt

Manus, instruktion, co-klip og musik: Mikkel Stolt
Foto og klip: Jeppe Raaasthøj
Foto: Jens Erik og Jens Knud Stolt

Denne film vandt en guldrandet 5.-pris (og 15.000,- kroner sgu) i den nu desværre hedengangne kortfilms-konkurrence, CloseUp. Jeg havde arbejdet sammen med en af arrangørerne på nogle dokumentar-programmer på DR, og han blev ved med at punke mig til at lave noget til konkurrencen, og da jeg samtidig var begyndt at føle, at jeg ku' lave de der DR-programmer med venstre hånd (hvilket jeg så naturligvis gjorde), så gik jeg og min kompagnon Jeppe i gang med denne lille sag.

Denne i store træk dokumentariske film bygger på den temmelig spinkle handling, at jeg og min fotograf tilfældigvis kommer forbi min farfars gamle sommerhus på Sydfyn, hvor jeg tilbragte alle min barndomsferier. Derpå slæber jeg ham gennem nogle gamle dias og forholdsvis pointe-løse anekdoter, hvorefter filmen slutter, så jeg blev temmelig overrasket, da filmen blev udtaget til finalen med direkte visning på DR fra prisoverrækkelsen i Nordisk Film's studier. At blive nummer 5 ud af seks finalefilm er vel ikke så ringe - men den dag i dag har jeg en særlig forkærlighed for Kim Skotte, der i et interview til DR på selve aftenen udtalte, at "På Vejen Hjem" burde have sluttet højere oppe i feltet. Og helt ærligt, så kan jeg heller ikke huske nogle af de andre film - haha.

Spøg til side, for denne film har en særlig plads hos mig, idet jeg føler, at den er det første eksempel på en mere personlig stil hos mig selv. Ganske vist var det mit ønske at lave en film, der på en eller anden måde skulle have samme stemning som en af Van Morrison's sange om hans barndom i Belfast, men den er sgu alligevel et skridt mod en egen stemme, synes jeg. Og faktisk hjalp den os også til nogle bevillinger fra Det Danske Filminstitut, men det er en anden historie.

Mikkel Stolt, maj 2008

 

Et PS om musikken: Det var ikke tanken, at det skulle lyde som Van Morrison, men som mig selv, der lidt haltende/løbende fortæller en historie - også i musikken. Temaet/melodien i start og til slut er selvfølgelig komponeret, mens meget af musikken i midterdelen er improviseret frem over de samme harmonier på mit hedengangne Roland midi-keyboard. Instrumentetlydene kom vist fra softwaren (jeg fik først senere købt et eksternt Roland lyd-modul), og lyder ret skrantet, men passer sgu egentlig meget godt til de gamle dias. Og jeg spiller da heldigvis også forkert hist og her...